Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η τύχη του να είσαι άνθρωπος...


Κοριτσάκι μου,
είπα να αποφεύγω ανιαρά θέματα της επικαιρότητας σ' αυτά τα γραμματάκια μου προς εσένα, αλλά κάποιοι θέλουν να με τρελάνουν.
Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουμε και τί γίνεται γύρω μας, έτσι δεν είναι κουκλίτσα μου;
Θα σου γράψω λοιπόν τί "βάβασα" και λίγες (ελάχιστες) σκέψεις μου πώνω σ' αυτό.
Έχουμε και λέμε: άκουσα χθες στο ραδιόφωνο (που όπως ξέρεις λατρεύω να ακούω) για την ιστορία κάποιου κυρίου ονόματι Νταν Μίλις από την (όχι και τόσο) μακρινή Αμερική.
Έτσι, διάβασα στο ηλεκτρονικό φύλλο της εφημερίδας "Τα Νέα", όπου προσέτρεξα, ότι:
"Αφήνει μπουκάλια με νερό στην έρημο για να μην πεθάνουν από την δίψα οι μετανάστες που προσπαθούν να τη διασχίσουν για να φτάσουν στις ΗΠΑ και καταδικάστηκε για ρύπανση. Το εφετείο ακύρωσε την περασµένη εβδοµάδα την καταδίκη του Νταν Μίλις.
Ο Νταν Μίλις είναι 31 χρόνων, γέννηµα - θρέµµα της Αριζόνας. Το 2008, ενώ έκανε πεζοπορία σ' ένα φαράγγι, βρήκε το πτώµα ενός κοριτσιού. Η 14χρονη Τζοσλίν από το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η νεώτερη από τους 183 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί εκείνη τη χρονιά στην περιοχή των συνόρων της Αριζόνας µε το Μεξικό. Είχαν υποκύψει στην εξάντληση από την αποπνικτική ζέστη. Φέτος έχουν βρεθεί µέχρι στιγµής στη Νότια Αριζόνα τα πτώµατα 214 ανθρώπων, πράγµα που καθιστά το 2010 µία από τις πιο φονικές χρονιές για τους µετανάστες που επιχειρούν να µπουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Ο Μίλις είναι µέλος της οργάνωσης Νo Μore Deaths (Οχι Αλλοι Θάνατοι). Οι ακτιβιστές της οργάνωσης αυτής αφήνουν νερό και φαγητό στα µονοπάτια που ακολουθούν συνήθως οι µετανάστες. Η ανακάλυψη του πτώµατος της µικρής Τζοσλίν ενίσχυσε την πίστη του στην αξία της δουλειάς του, όµως λίγες ηµέρες αργότερα συνελήφθη από οµοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι του έκοψαν πρόστιµο για ρύπανση επειδή άφηνε τα µπουκάλια µε το νερό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το φορτηγάκι του ήταν γεµάτο µε χρησιµοποιηµένα, άδεια µπουκάλια που ο Μίλις και η οµάδα του είχαν µαζέψει από την έρηµο… Αντί να πληρώσει το πρόστιµο των 175 δολαρίων, ο Μίλις προσέφυγε σε οµοσπονδιακό δικαστήριο διακινδυνεύοντας ποινή φυλάκισης έξι µηνών και πρόστιµο 10.000 δολαρίων..." (τα υπόλοιπα στα Νέα). 

Όπως βλέπεις μωράκι μου γλυκό, στην πορεία της ζωής σου θα βρεθείς μπροστά σε διάφορα ανάλογα (απλά ή περίπλοκα) διλήμματα: ποιο είναι το σωστό, ποιο το λάθος...
Η απάντηση νομίζω ότι πάντοτε θα βρίσκεται μέσα σου, θα ξέρεις πολύ καλά (τουλάχιστον στην πορεία της ζωής σου) ποιο είναι το σωστό: το ανθρώπινο, αυτό που πηγάζει από σένα σαν άνθρωπο, που βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου. Ανεξάρτητα με το κόστος και το τί πιστεύουν διάφοροι (αυτόκλητοι ή μη) δικαστές είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκεις πάντοτε τον ανθρώπινο δρόμο σου, όπως ο Νταν Μίλις.
Δεν θέλω να σε πρήξω με περισσότερα ηθικοπλαστικά, δεν το 'χω καθόλου άλλωστε. Πιστεύω ότι τα καλύτερα μαθήματα θα σου τα δίνουμε με τον τρόπο ζωής μας, όχι με λόγια. Και 'μεις με την μαμάκα έτσι μεγαλώσαμε.
Εξάλλου, το είπαμε από την αρχή: έχεις το 50% της μαμάκας, δεν μπορεί να μη λειτουργείς ως ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Φιλάκια
και
καλώς να τον δεχτούμε (επιτέλους!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου